نحوه استفاده از هواساز پیچیده نیست، چون این دستگاه از ساختار سادهای برخوردار است. هواساز دستگاهی برای تأمین هوای تازه و مطبوع است که بیشتر برای فضاهای بزرگ از آن استفاده میشود. امروزه علاوه بر هوای تازه، از این دستگاه برای تنظیم رطوبت هوا، گرمایش و سرمایش محیط نیز بهره می برند. پیش از توضیح درباره طرز استفاده از هواساز، ابتدا به معرفی این دستگاه میپردازیم.
دستگاه هواساز چیست؟
دستگاه هواساز (Air Handling Unit) که به آن واحد انتقال هوا یا هوارسان نیز اطلاق میشود، تنظیم گردش هوا را در سیستم تهویه مطبوع بر عهده دارد. علاوه بر این میتوان میزان رطوبت هوای در گردش را نیز به وسیله هواساز تنظیم کرد. هواسازها به دو دسته خانگی و صنعتی تقسیمبندی میشوند. با تنظیم هواساز برای زمستان و تابستان میتوان گرمایش و سرمایش محیط را نیز تأمین کرد. دستگاه هواساز از قطعاتی مانند کویلهای آب گرم و سرد (Cooling\Heating Coil)، فن، الکتروموتور، فیلتر، رطوبتزا (Humidifier)، رطوبتگیر (Dehumidifier)، کانال و محفظههای توزیع هوای گرم و سرد تشکیل شده است.
هواساز خانگی
هواساز خانگی معمولترین و سادهترین نوع از این دستگاه است که علاوه بر تهویه مطبوع، رطوبت هوا را نیز کنترل میکند. همچنین به عنوان تأمین کننده گرمایش و سرمایش نیز از آن استفاده میگردد. اجزا تشکیل دهنده هواساز خانگی عبارتست از: فن، فیلتر،کویل، هیتر، رطوبتزا و رطوبتگیر. از مزایای هواساز خانگی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- امکان جایگیری بر روی پشت بامها
- نصب و نگهداری آسان
- امکان استفاده به صورت گرمایش و سرمایش
- امکان تنظیم دمای هوا
- امکان کنترل زمانبندی برای هوای ورودی
در مقابل، کارایی پایین در مناطق مرطوب و لزوم نصب چیلر و بویلر را میتوان اصلیترین معایب این دستگاه برشمرد.
هواسازهای صنعتی
هواساز صنعتی
هواساز صنعتی برای تنظیم دما و رطوبت در محیطهای کارگاهی و ایزوله بکار میرود. مهمترین اجزای این نوع از هواسازها فن، کویل، فیلتر، رطوبتزا و رطوبتگیر است. از هواسازهای صنعتی در فضاهای بزرگ بیشتر استفاده میشود. قیمت این نوع هواساز بیشتر از نوع خانگی آن است. هواساز صنعتی نیز خود به دو دسته هواساز هوای تازه (Full Fresh) و هواساز هوای برگشتی دستهبندی میگردد. در نوع اول جریان هوای تازه دائماً در جریان است و برای اماکنی مانند بیمارستانها استفاده میشود. در نوع دوم مخلوطی از هوای تازه و هوای محیط وارد فضا میشود؛ مانند مشاعات هتلها.
مکان های مناسب برای نصب هواسازهای صنعتی
از جمله اماکنی که استفاده از هواساز صنعتی در آن ها توصیه میشود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مراکز درمانی و بیمارستانها
- رستورانها
- باشگاهها و سالنهای ورزشی
- اتاقهای ایزوله و تمیز درمانی
- تالارهای پذیرایی
- مراکز آموزشی
- کارخانهها و کارگاهها
- فضای مشاع پاساژها مانند راهروها
- فضای مشاع هتلها
- سالنهای سمینار و اجتماعات
- سالنهای نمایشگاهها
- مراکز تفریحی سرپوشیده
نحوه استفاده از هواساز
نحوه استفاده از هواساز پیچیدگی زیادی ندارد. طرز کار این دستگاه به زبان ساده این گونه است که آب سرد در دستگاههایی مانند چیلر یا مینی چیلر به وجود میآید و آب گرم در پکیج یا بویلر. سپس این آب توسط لولهکشی به هواساز تهویه منتقل میگردد. در این قسمت با استفاده از یک فن بزرگ و یا چندین فن کوچکتر، هوا از روی کویلها دمیده شده، پس از سرد یا گرم شدن در محیط ساختمان توزیع میشود. در فصول گرم سال که در کویلها آب سرد جاری میشود، به آن هواساز سرمایشی اطلاق میشود و در فصول سرد سال که آب گرم در کویل ها جاریست به آن هواساز گرمایشی میگویند.
نحوه کار هواساز
تنظیم هواساز برای زمستان و تابستان
تبدیل سرمایش به گرمایش هواساز یکی از ویژگیهای مفید این دستگاه میباشد. همانطور که پیشتر توضیح دادیم، هواساز دستگاهی چهار فصل است و تفاوت حالت گرمایش و سرمایش آن در درجه آبی است که در حال گردش است. در فصول سرد سال کویلهای آب گرم آب را از طریق هوای گرم اطراف خود گرم کرده و پس از عبور از فیلتر و تنظیم میزان رطوبت آن، وارد محیط میکنند. در فصل تابستان هوای گرم اتاق به داخل سیستم دستگاه هواساز کشیده میشود. هوا بر روی لوله های سرد جریان پیدا کرده و خنک میشود. سپس رطوبتگیر رطوبت اضافی آن را از بین میبرد. مایع خنک کنندهای که از طریق لولههای چیلر جریان پیدا کرده، گرمای هوای را میگیرد و دوباره خنک میشود. معمولاً تغییر حالت دستگاه از گرمایش به سرمایش و برعکس به طور اتوماتیک و توسط ترموستات انجام میگیرد.
نحوه نگهداری از هواساز چگونه است؟
نگهداری از هواساز یکی از نکاتی است که در صورت عدم توجه، منجر به هزینههای سربار زیادی میشود. نگهداری از هواساز و تمیز کردن آن به صورت مداوم، طول عمر این دستگاه را بیشتر میکند. چند نکته کلیدی درباره نحوه نگهداری از هواساز وجود دارد که در ادامه به مهمترین آن ها اشاره می کنیم:
- برای حفظ هر چه بیشتر طول عمر ترموستات آن را دور از نور خورشید، لامپ و وسایل تولید گرما نصب کنید.
- قطعات متحرک مانند فنها را در دستگاه هواساز مرتباً روغن کاری کنید.
- اتصالات الکتریکی را چک کنید تا به درستی وصل شده باشند.
- محل اتصال کویلها را بررسی کنید.
- فیلتر هوا را به طور مداوم تمیز کرده و در صورت نیاز آنها را تعویض کنید.
- اگر مبرد نشتی داشت حتماً آن را برطرف کنید.
- محل تخلیه مایعات را بررسی کنید تا نشتی یا گرفتگی نداشته باشند.
بررسی مداوم اتصالات هواساز
عوامل تأثیرگذار بر قیمت هواساز کدامند؟
قیمت هواساز یکی از مهمترین فاکتورهایی است که هنگام خرید آن مورد توجه قرار میگیرد. مهمترین عامل موثر در قیمت هواسازهای ساختمانی و صنعتی، ظرفیت هوادهی آنها است. علاوه بر این آپشنهای نصب شده دستگاه، جنس صفحات دستگاه و نوع فیلترهای بکار رفته در آن نیز بر روی قیمت تمام شده هواساز بستگی دارد. فیلترهای مختلفی بر روی هواسازهای صنعتی نصب میشود که بر اساس محل و کارایی دستگاه با هم فرق دارند.
همچنین هواسازهای هایژنیک که در مکانهای خاص مانند بیمارستانها و اتاق های ایزوله از آنها استفاده میشود، به دلیل داشتن فیلترهای خاص و چند لایه گرانتر هستند. یکی از مهمترین عواملی که پیش از خرید هواساز باید مد نظر قرار داد، مساحت فضایی است که هواساز باید هوای آن را تهویه کند. پیشنهاد میکنیم برای خرید با کارشناسان خبره در این زمینه مشورت کنید و افرادی را برای نحوه استفاده از هواساز و نگهداری از هواساز آموزش دهید.